Öncü göstergeler enflasyonun yüzde 50’nin oldukça altına düşeceğini gösteriyor.

Blogger
Blog
TBlog

Bakan Nebati, A Para TV kanalında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Yıllık enflasyonda Aralık ayında baz etkisiyle başlayan düşüş eğiliminin bundan sonra alınan tedbirlerle kalıcı olarak aşağı yönlü hareket etmesini beklediklerini söyleyen Nebati, bu ivmeyi her ay gördüklerini söyledi.

Yarın açıklanacak olan nisan ayı enflasyon beklentileri sorulan Nebati, TÜİK ve merkez bankasının fiyatları izlediğini, Hazine ve Maliye Bakanlığının kendi ekipleriyle yerinde değerlendirmelerini sürdürdüğünü açıkladı. Nebati, “Öncü göstergeler enflasyonun yüzde 50’nin oldukça altına düşeceğini, yarın açıklanan enflasyonun da büyük olasılıkla yüzde 45’in altına ineceğini gösteriyor. Enflasyondaki düşüş beklentilerimizle uyumlu.” ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi sonrası yıkımlara dikkat çeken Nebati, “Böyle bir ortamda ve aynı zamanda EYT düzenlemesi ve asgari ücret ve memur maaşlarındaki yüksek iyileşmeye rağmen enflasyonun beklentilerimizin altında kalması. Maaşların önümüzdeki günlerde alacağı kararların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor ve gıda fiyatlarında haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki mevsimsel gevşemenin enflasyonu sert bir şekilde aşağı yönlü ivmelendireceğine dair bize daha fazla güven veriyor” dedi.

Akaryakıt ve gübre gibi girdi maliyetlerinde yıldan yıla düşüş yaşandığına dikkati çeken Nebati, mevsim koşullarının uygun olmasıyla birlikte gıda fiyatlarının da önümüzdeki aylarda beklenenden çok daha iyi olacağını açıkladı. Türkiye’de gıda fiyatları güven endeksinin genel endeksin üzerinde olduğunu anlatan Nebati, “Gıda endeksi baskısı hafifledikçe TÜFE’de bir miktar rahatlama olacağını tahmin ediyorum.”

“Et üretimi yeterli, fiyatlar dalgalanıyor, bunun için çalışıyoruz”
Kuru soğan fiyatlarındaki yüksek artışın ne olduğu sorusuna ise Nebati, bazı ürünlerde mevsim koşullarının çok etkili olabileceğini, bu tür ürünlerin önce zirve yapıp ardından normal seviyelere indiğini belirtti. Nebati, muhalefetin soğan fiyatı üzerinden yürüttüğü kampanyanın zayıflıklarını gösterdiğini belirterek, “Bu soğan kampanyası onların elinde patladı. Bir yanda Togg’u TCG Anadolu, Akkuyu Nükleer Santrali, Doğalgaz, Altay Tankı, Kaan Uçağı, Hürjet “Ben konuşurken tüm kampanyanızı soğan üzerine kurarsanız toplum bir muadili olmadığını anlar.” dedi.

Bakan Nebati, dana eti fiyat artışlarını da takip ettiklerini söyledi:

“Et üretimi yeterli, yani fiyatlarda dalgalanmalar oluyor, buna yönelik çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bu tür sanal operasyonlara karşı uyanık olmalarını istiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Bu konuda oynaklığı azaltmaya yönelik bir dönüşüm sağlayacaktır. Yem fiyatları.” Asgari ücretteki artış nedeniyle fiyat artışında iyi niyet yok. Bu konuda da Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte uzun vadeli planlamalar önemsenmeli ve sürdürülebilir olmalıdır.” Uzun vadeli bir çalışma yapılıyor, bunu sürdürülebilir bir noktaya getirmek zorundayız.”

Et ve Süt Kurumu’nun bu konuyu hallettiğini anlatan Nabati, dar gelirli vatandaşların bu ürünlere ulaşabilmesi için uygun fiyatlı ürünler sunduklarını anlattı.

“Her model yaşanmış hikayelerle güncellenmeli”
Türk ekonomik modeli içerisinde yatırımları ve ihracatçıyı desteklediklerini anlatan Nebati, her modelin tecrübelerle güncellenmesi gerektiğini, Türk ekonomik modeli içerisinde hangi alanlarda ve eksiklikler üzerinde çalıştıklarını ve seçimden sonra Tedbirlerin geliştirileceğini ifade etti. Bu modeldeki eksiklikleri gidermek için önümüzdeki haftalarda alınacak.

Nebati, Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri sonrası alınan geçici tedbirlerin kaldırılarak piyasanın daha öngörülebilir, kendi başına duran ve planlanabilir bir yapıya dönüştürülmesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı. orta ve uzun vadede.

Model güncellendiğinde faiz politikasında değişiklik olup olmayacağı sorusuna Nebati, şunları söyledi:

“Manşet enflasyonun altında bir faiz oranı olacak. Şu anda faiz yüzde 8,5, mevcut enflasyon yüzde 50,5 yani 42 puan fark var. Bizim için önemli olan bu marjın aşağıya doğru hareket etmesi, yani enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesi, tek amacımız bütçelere gidene kadar bu mücadeleyi sürdürmek ve enflasyon ile Merkez Bankası faizinin dengede kalmasını sağlamak. aynı yolda Nation Alliance’daki işletme personeline çok net iki soru sordum. Neredeyse onlara cevap vermemeye çalışıyorsun. Birinci soru “IMF’ye teslim olacak mısınız?” cevap yok. İkincisi: “İlgi uyandıracak mısın? Geçen sene bu soruyu sorduğumuzda “hemen yükselteceğiz” dediler, şimdi cevap vermiyorlar: bankalar bu işi içselleştirdi, bankaların ve toplumun faiz artırımı beklentisi yok. Millet İttifakı’na tekrar soruyorum, “Faizleri artıracak mısınız, ne kadar artıracaksınız ve hangi zaman diliminde? Türkiye’de büyümeyi hangi noktada görüyorsunuz? Bu karara bağlı negatif büyümenin işsizliğe katkısı ne olacak? Faiz artışının bankacılık sektörü üzerindeki etkisini incelediniz mi?’ Bu konuda Türk toplumuna cevap vereceksiniz. Açıklamalarınızı bekliyoruz.”

“Türkiye ekonomisinin büyüme trendi devam edecek”
Bakan Nebati, depremin yılın ilk yarısında büyümeyi olumsuz etkileyeceğini öngördüklerini belirterek, depremin olumsuz etkisinin ilk çeyrekten itibaren görülmeye başlayacağını ancak sonrasında toparlanacağını söyledi.

Deprem sonrası yapılacak yeni konutların ekonomik büyümeye en az 0,5 puan katkı sağlayacağını söyleyen Nebati, bu katkının 0,9 puana kadar çıkabileceğini ve Türkiye ekonomisindeki Büyüme trendinin bu çeyrekte de devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

“Bütçe disiplinini bozmadan destek veriyoruz”
Enerji fiyatlarındaki düşüşün cari açığa katkı sağlayacağını belirten Nebati, ihracatı artırmaya yönelik adımların artarak devam ettiğini açıkladı.

Karadeniz’de doğal gazın bulunup tüketiciye sunulmasının önemine dikkat çeken Nebati, doğalgaz arzının birkaç yıl içinde optimum noktaya geldiğinde doğal gaz ithalatında nefes alacağını söyledi.

Nebati, Akkuyu nükleer santralinin hayata geçmesiyle “Türkiye’nin yumuşak göbeği”nin enerji ithalatından kaynaklanan cari açığın giderilmesine çok önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Mali disiplini tehlikeye atmadan desteklerini verdiklerini vurgulayan Nebati, “Türkiye’nin ürettiği doğal gazın ülkemize ve vatandaşlara ilk kez vurduğu bir dönemde, yerli doğal gazı ‘kullanıyorum’ hissine kaptırma kararı aldık. 25 milyar lira civarında bize oralara mal olacak hesabı yapılmamalı. Kaynağını hemen temin ettik. 1 yıl içinde tüketilen ve Türkiye’den olacak kısmı için 10-12 milyar lira ödeyerek yolumuza devam ediyoruz. Mayıs sonu.” dedi.

Evlerde tüketilen doğal gazın yüzde 66’sının Türkiye Cumhuriyeti hazinesinden karşılandığını anlatan Nebati, doğalgaz fiyatlarının düşmesinin hazine üzerindeki yükü azaltacağını ve bu marjı farklı alanlarda yönlendireceğini söyledi.

“TL’nin dolar karşısında erimesine karşı koyacak altyapı göstergeleri yok”
Seçim sonrası döviz kuruna ilişkin beklentisi sorulan Bakan Nebati, önümüzdeki dönemde TL’nin dolar karşısındaki değer kaybını karşılayacak altyapı göstergelerinin bulunmadığını açıkladı.

Bazı yerlerde ikili fiyatlamalar olabileceğini ve seçimden sonra vatandaşların ikili fiyatlama mekanizmasının sona erdiğini göreceğini anlatan Nebati, “Vatandaşlarımızı uyarmak isterim ki 20 Aralık’tan önce ralli olmayacak, olmasın diyelim. kandırıldı.” ifadeleri kullanıldı.

Mersin seçim bölgesindeki talepler sorulduğunda Nebati, Mersin halkının Çukurova Bölge Havalimanı’nın bir an önce açılmasını istediğini söyledi.

Söz konusu havalimanının Haziran ayından itibaren tarifeli uçuşlara açılacağını açıklayan Nebati, perşembe günü pist testinin yapılacağını söyledi.


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yorum yapın