Avrupa’nın büyük şehirlerindeki konut sıkıntısı rekor kira artışlarına neden oluyor

Blogger
Blog
TBlog

Bazı ülkelerde nüfusun yarısının kiracı olduğu Avrupa anakarasında hükümetler kira ve uygun fiyatlı konut artışını kontrol altına alarak çözüm bulmaya çalışsa da, yüksek enflasyonun kiralar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği ve konut fiyatlarının yükseleceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı bir kurum olan Eurofound tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yüzde 46’sı konut güvencesizliğinden etkilenirken, yüzde 46’sı artışla yüzleşmek için üç ay içinde evlerini terk etmek zorunda kalabileceklerine inanıyor. ‘kira oranlarını karşılayamaz.

Alışılmadık derecede yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve artan inşaat maliyetleri, konut sıkıntısını şiddetlendiriyor.

Yüksek enflasyon emlak yatırımını körüklerken, kıtadaki bazı hükümetler kira artışlarını azaltarak konut sıkıntısını uygun fiyatlı konutlarla çözmeye çalışıyor.

Yüksek enerji fiyatları ve kira artışları nedeniyle nüfusun çoğunluğunun yaşadığı kıtadaki büyük şehirlerde yaşayan aileler, bazı şehirlerde aylık gelirlerinin yüzde 50’sini aşan kira, barınma ve ısınma harcamaları yapıyor.

Son aylarda Ukrayna’dan gelen göç nedeniyle kiralık konut piyasası üzerindeki baskı çok arttığından, Almanya’nın başkenti Berlin gibi büyük şehirlerde daire arayanlar aylarca sürecek bir stres testine hazırlanmak zorunda kalıyor.

Berlin’den Londra’ya birçok Avrupa şehrinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı “imkansız” buluyor.

Durumu yatıştırmak için politikacılar ve uzmanlar, uygun fiyatlı konut eksikliğini sınırlamaya yardımcı olabilecek stratejiler planlıyorlar.

Avrupa ülkelerinde yüksek enerji, kira ve gıda fiyatları nedeniyle artan yaşam maliyetleri, grevleri ve protestoları körüklemeye devam ediyor.

Öte yandan, Avrupa’da daha fazla insanın yüksek kiralara hapsolması siyasi kutuplaşmaya ve daha büyük eşitsizliklere yol açacağı endişesi de var.

Almanya

84 milyon nüfusa sahip Almanya’da emlak piyasasını rahatlatmak için yaklaşık 700 bin yeni daireye ihtiyaç var. Artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz oranları ve mülteci akını nedeniyle ülkedeki konut açığı son 20 yılın en yüksek seviyesinde.

Uzmanlar, inşaat yatırımlarının pek çok alanda daha az cazip olduğunu ve son aylarda inşaat fiyatları ve faiz oranlarındaki keskin artışın birçok inşaat projesini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Emlak uzmanlarına göre artan inşaat maliyetleri, yükselen faiz oranları, yeni konut inşaatlarındaki düşüş ve mülteci akını konut açığının 20 yılın en yüksek düzeyine çıkmasına neden oluyor.

Artan göç, yaşam alanı için arz eksikliğine ve sürekli yüksek talebe de katkıda bulunuyor.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından Ukraynalıların Almanya’ya gelişinin 200 bin konut için ek talep oluşturduğu kaydedildi. Berlin’de eyalet hükümeti, kira artışlarına karşı protestolar nedeniyle emlak şirketlerinin binlerce evinin kamulaştırılması için bir referandum düzenledi. Eyalet hükümetini danışman sıfatıyla destekleyen bu referandumda, seçmenlerin yüzde 56,4’ü 240 binden fazla dairenin kamulaştırılmasına “evet” oyu verdi.

Referandum sonuçlarının politikacılar ve emlak şirketleri üzerinde baskı yaratması muhtemel. Nüfusun yarısının kiraladığı Almanya’da şirketler, değeri 100 milyar avroyu aşan 550.000’den fazla daireye sahip.

Kiraların en çok yükseldiği başkent Berlin’de, nüfusun büyük çoğunluğu kirayı kiralıyor. 2010’dan bu yana Berlin’de ortalama kiralar yüzde 100’den fazla arttı ve yeni dairelerin metrekaresi en az 26 Euro’ya kiralandı.

Avusturya

Konuta olan yoğun talep nedeniyle kiraların hızla yükseldiği başkent Viyana’da bir dairenin metrekare kira bedeli 17 ile 20 arasında dalgalanıyor.

Viyana’da ortalamanın altında bir gelire sahip pek çok insan, devlet destekli sosyal konutlarda yaşarken, bu konutlara yapılan kayıtlar, artan bekleme süreleriyle birlikte son üç yılda yüzde 26 arttı.

Danimarka

Danimarka, kurumsal yatırımcıların mülk satın alırken kiraları önemli ölçüde artırmasını zorlaştırmak için yasalarını değiştirirken, hükümet üç yıl önce kira artışlarını azaltmayı amaçlayan sözde “Blackstone Yasasını” kabul etti.

ABD’li emlak devi Blackstone, önceki yıllarda Danimarka’da on binlerce kiralık daire satın almıştı. Kiracılar çok geçmeden onarımların yapılmamasından ve yüzde 100’ün üzerindeki ağır kira artışlarından şikayet etmeye başladılar. Grup ayrıca kıdem tazminatı ödeyerek kiracıları kira kontratını feshetmeye ikna etmeye çalıştı.

Blackstone Yasası artık ev sahiplerinin mülk satın alındıktan sonra beş yıl boyunca kirayı artırmasını yasaklıyor.

Yasa, Danimarka’daki aşırı kiralama maliyetlerine karşı bir “kilometre taşı” olarak selamlandı. Blackstone, şirketin Kopenhag’ın kiralama pazarının sadece yüzde 0,5’ini oluşturduğunu söyledi.

Bu hamleye rağmen kentteki konut sıkıntısı ortadan kalkmadı. Danimarka’da da uygun fiyatlı konut kotası planlanıyor ve yeni binalardaki dairelerin yüzde 25’i makul fiyatlarla kiralanacak.

Fransa

Kira, Fransızların ana aylık gideridir.

Başkent Paris’te yükselen emlak fiyatları, düşük ve orta gelirli aileleri yıllar içinde banliyölere iterek kiralık ev bulmayı zorlaştırdı.

Fransa merkezli Abbe Pierre Vakfı tarafından 1 Şubat’ta açıklanan raporda, 2022 yılında ülkede 4.15 milyon kişinin barınma veya insanlık dışı koşullarda yaşama mücadelesi verdiği ortaya çıktı.

Rapora göre Fransa’da evsiz sayısı 300 bine, bu oran 10 yılda yüzde 140 arttı.

Fransa Cumhurbaşkanı Elisabeth Borne geçen hafta arzın kıt olduğu bölgelerde tüm vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak istediğini söyledi.

Borne, Fransız hane halkının krediye erişimini kolaylaştırmak için bu konuda bankalarla görüşeceğini belirtti. Fransa Başbakanı da yüzde 0 faizle kredi gelişimini daha görünür hale getireceğini açıkladı.

Hollanda

Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam gibi göçmenleri en sıcak karşılayan, öğrenci ve turistlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde konut sıkıntısı sürerken, hükümetin artan konut ihtiyacını karşılayamaması her yıl protestolara yol açıyor.

Konut kısıtlamalarına karşı yaygın protestoların yaşandığı Amsterdam’da özellikle Covid-19 salgınının ardından oda kiralama talebi hızla arttı. Şehirde bir odanın kirası 800-900 euro civarında.

İçişleri ve Kraliyet İlişkileri Bakanlığı’na göre 2022 yılında 315 bin olan konut ihtiyacının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Hükümet 2036 yılına kadar 1 milyon 26 bin yeni konut yapmayı hedeflerken, hükümetin önceki yıllarda yıllık 100 bin yeni konut hedefini tutturamaması nedeniyle konut piyasasındaki krizin artacağı tahmin ediliyor.

Ülkede sosyal konut kiralama siparişi devletten ortalama 7 yılda geliyor. Bu, Landsmeer’de 22 yıla kadar ve Amsterdam’da yaklaşık 14 yıla kadar sürebilir.

Amsterdam hükümeti, sorunu konut şirketleriyle geniş ölçekli bir planla azaltmak ve kooperatif konutlarına, kiraları yeniden yapılandırmaya ve genç ve yaşlı aileler için daha fazla yaşam alanı yaratmaya daha fazla odaklanmak istiyor.

Konut sıkıntısını 2040 yılına kadar bitirmeyi hedefleyen Hollanda’da Airbnb gibi şirketler, yeni apartman inşa etmenin yanı sıra, dairesini boş bırakan üçüncü şahıslara ve ev sahiplerine ev kiralamaya karşı daha sert önlemler almayı düşünüyor.

Amsterdam’ın nüfusu son 10 yılda 100.000 artarak 883.000’e yükselirken, emlak fiyatları neredeyse iki katına çıktı ve 2030 yılına kadar yalnızca mülteciler ve evsizler için 10.000 ila 15.000 konut sıkıntısı olacağı tahmin ediliyor.

İngiltere

Avrupa’da konut sıkıntısı ve kira artışının en çok yaşandığı ülkelerden biri olan İngiltere’de bu yılın ilk çeyreğinde ortalama ev kirası yüzde 9,4 artarak 1.190 sterlin oldu.

İngiliz çevrimiçi emlak şirketi Rightmove’a göre, başkent Londra’daki ortalama kira, aynı dönemde yüzde 14 artışla ayda 2.501 £ ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere emlak piyasasında kiralık ev sayısı 2019 seviyelerinin %46 altında.

Homelet Kiralama Endeksi’ne göre, kiralanabilir evler için teklifler genellikle ev sahiplerinden istenen fiyatı aşar ve ev sahipleri bir ev için birden fazla teklif alır.

Endeks, piyasadaki kiralanabilir konut sayısının kısa vadede artmayacağı için fiyat artışlarının devam edeceğini öngörüyor.

ispanya

İspanya’da ise her yıl artan konut sıkıntısıyla mücadele için önlem arayan hükümet, ülkenin demokratik tarihinde ilk kez kira artışlarına müdahale etti.

Meclis’te kabul edilen konut yasasına göre şimdiye kadar hesaplanan TÜFE kira artışları 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 ile sınırlandırılacak. Ayrıca iki yılı aşkın süredir boş olan dairelerin emlak vergisi yüzde 150’ye varan oranda artırılacak.

Boş ev sahipleri üzerindeki yoğun baskıya rağmen fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Buna ek olarak, Başbakan Pedro Sanchez, maddi sıkıntı içindeki gençler ve aileler için uygun fiyatlı üç ayrı projede toplam 113.000 konut inşa etme sözü verdi.

İspanya’da barınma sorunu en çok göçmen, öğrenci ve turist alan Madrid ve Barselona şehirlerinde yaşanıyor.

Bu şehirlerde sadece 1 oda kirasının 500-600 euro arasında olduğu ve oda kiralarına olan talebin bir önceki yıla göre yüzde 40 arttığı hesaplanıyor.

Danışmanlık firması EY tarafından yapılan araştırmaya göre, Barselona’daki kira fiyatları geçen yıl yüzde 36 ile ülkedeki diğer şehirlerden daha fazla arttı.

Online emlak şirketi Idealista’dan alınan bilgiye göre Şubat 2022 ile Şubat 2023 arasında ülke genelinde kira fiyatları ortalama yüzde 8,7 artarken metrekare fiyatı 11,7 Euro’ya yükseldi.

Daire satış fiyatları ülkede ortalama yüzde 3,8 artarken, Madrid’de bu oran yüzde 6,5 oldu. Metrekare satış fiyatı İspanya’da 3.000.176 euro, Madrid’de 3.000.995 euro.

Yunanistan

2009 sonrası Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizle birlikte 2010’lu yıllarda emlak satış fiyatlarında ve kiralarda ciddi bir düşüş gözlenmiş ancak bu durum son yıllarda tersine dönmüştür.

Yunanistan’da yayınlanan Economy Post (OT) gazetesinin haberine göre ülkede son 5 yılda kira fiyatlarındaki artış yüzde 30’u geçti.

Haberde bu artışın 2023’te de devam edeceği ve yüzde 3 ile 7 arasında olacağı söylendi.

Eurostat’ın 2023 raporuna göre 2021 yılında harcanabilir gelirinin yüzde 40’tan fazlasını kira, ısınma ve su gibi harcamalara harcayacak olanların oranı Avrupa Birliği’nde (AB) şehirlerde yüzde 32,4 gösteriyor. yüzde 22’si ise kırsal kesimde (AB) ilk sırada yer alıyor.

Yunanistan’da kira fiyatlarının artmasının nedenlerinden biri de kısa süreli kiralamalar olarak gösteriliyor.

Özellikle kriz dönemlerinde, başta başkent Atina olmak üzere merkezi bölgelerden ucuza alınan ve yenileme çalışmalarıyla yenilenen evlerin turistik amaçlı kısa süreli kiraya verilmesi, ev isteyenler için arzın azalmasına ve kiraların artmasına neden oluyor. uzun dönem kiralık ev.


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yorum yapın