Son 30 yılda yüzde 53 küçüldü!

Blogger
Blog
TBlog

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 1972 ile 1992 ve 2020 yılları arasında dünyanın en büyük göllerindeki su kayıpları uydu görüntüleri kullanılarak incelendi.

Araştırma bulguları, dünyadaki tatlı yüzey sıvı suyunun yüzde 87’sini tutan göllerin, iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle giderek daha fazla tehdit altında olduğunu gösterdi.

Buna göre, son 30 yılda büyük göllerin yüzde 53’ü küçüldü ve tüm büyük rezervuarların yaklaşık üçte ikisi önemli kayıplara uğradı.

Her yıl 22 gigaton su kaybediliyor
Göllerde her yıl 22 gigaton su kaybedilirken, toplam büzülme hacminin 602 bin 28 kilometre olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükteki bir alandaki su kaybı, ABD’nin 2015 yılındaki tüm su tüketimine eşdeğerdir.

Batı-Orta Asya, Orta Doğu, Batı Hint Adaları, Doğu Çin, Kuzey ve Doğu Avrupa, Okyanusya, Amerika Birleşik Devletleri, kuzey Kanada, güney Afrika ve Güney Amerika’nın çoğunda büzülme ve rezervuar kayıpları yaygın olarak gözlemlenmektedir. göllerde tespit edilmiştir.

Dünyanın en büyük iç su kütlesi olan Hazar Denizi’ndeki düşüş, toplam kayıpların yüzde 49’undan ve doğal göl hacmindeki net düşüşün yüzde 71’inden sorumluydu.

Göller, tatlı su ve besin kaynağı, su kuşları yaşam alanı, kirleticiler ve besin döngüleri gibi temel ekosistem hizmetlerini sağlarken, küresel kara alanının yüzde 3’ünü kaplıyor. Ayrıca biyojeokimyasal süreçlerin temel bileşenleri olan göller, karbon döngüsü aracılığıyla iklim düzenlemesine katkıda bulunur.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre geçen yıl küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi döneme göre 1,15 santigrat dereceye ulaştı.


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber’in WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yasal Uyarı:

Yayınlanan her türlü haber, köşe yazısı, fotoğraf, dizi yazı ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse dahi eserin tamamı veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Yorum yapın