Suriyelilerin evlerine dönüşleri için evde briket üretimi hızla devam ediyor.

Blogger
Blog
TBlog

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Şam, Halep, Dera, Hama ve Humus, Deyrizor ve Rakka gibi çeşitli illerden milyonlarca sivil Türkiye ve Suriye’nin kuzeyine sığınmak zorunda kaldı.
Suriye’de siyasi çözümün gerçekleştirilememesi ve çadırlarda yaşamın zor olması nedeniyle bölgede faaliyet gösteren yardım kuruluşları, konut krizini çözmek için son 2 yılda briket ev projelerine başvurdu.
Savaş mağduru aileler yapımı tamamlanan binlerce briket evde barındırılırken, Türkiye de evlerinden kovulan ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüşü için briket ev projesine büyük önem veriyor.

Suriyelilerin dönüşüne yönelik briket ev projesi AFAD yetkililerinin koordinasyonu ve kontrolünde uygulanmaktadır.

Bu proje kapsamında yurdun kuzeybatısındaki İdlib’de ve Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi’ndeki Afrin, Bab, Azez, Soran, Akterin, İhtimlat ve Çobanbey bölgelerindeki briket evlerin inşaatı kesintisiz devam ediyor. Bu evler Türk, Suriyeli ve yabancı yardım kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle yapılıyor.

Altyapıya odaklanılıyor
Briket ev alanlarında belirlenen sitelerde birlikte yapılacak okullar, sağlık ocakları, çocuk parkları ve camiler bulunmaktadır. Tek katlı ve çok katlı briket evler 1+1, 2+1, 3+1 ve bahçeli düzende düzenlenmiştir. Altyapı çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi’ndeki Azez, Bab ve Cerablus ilçelerinde drone görüntülerinde de görüldüğü gibi, konuşlandırma sırasında temiz içme suyu ve elektrik de sağlanabiliyor, birçok briket ev tamamlanma aşamasında.

1 milyon Suriyeli sığınmacının dönüşü için hazırlanan konut projeleri
Haliç Kongre Merkezi’nde dün düzenlenen “Yurttaş Dernekleri Buluşması”nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şimdi bir adım daha atıyoruz. Hatta geri dönüş için Suriye’deki konutlarla ilgili bazı projeler hazırladık.” 1 milyona yakın mülteci kendi ülkelerine. Bunlar “çok iyi projeler. Bu projelerle Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine, kendi ülkelerine dönmelerini sağlayacağız” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün TGRT’nin canlı yayınında Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşlerine ilişkin projeler hakkında bilgi verdi. Soylu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük ve talimatını aldık. Proje alanları, Tel Abyad bölgesi, Cerablus bölgesi ve El Bab bölgesinde sanayi bölgeleri, proje alanlarına yakın yerler ve altyapı yatırımları yapmaya başlıyoruz” diye konuştu.

Toplamda 240 bin konut yapılacağını belirten Soylu, “Önümüzdeki hafta o konutların yüzde 10’una başlayacağız” diyen Soylu, Nisan ayında protokol imzalandı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve depremler nedeniyle biraz gecikti. 60, 80 ve 100 metrekarelik evler yapılıyor, tamamen yok. “Vakıfların desteği ve yardımıyla yapılıyor. 240.000 konut yapılacak ve 1 milyon insan geri dönecek. Yapabileceğimizi değerlendirdik.” 2-3 yıl içinde bitireceğim. kelimeleri kullanmıştı.

İnşallah herkes göç ettiği evlerine döner” dedi.
İdlib’in güney eteklerinde düzenlenen saldırılar nedeniyle yerinden edilen sivillerden Adil İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor yaşam koşullarında yaklaşık 2 yıl çadırlarda yaşadıktan sonra ailesiyle birlikte briket evlere yerleştiğini söyledi.

Yeni evinde mutlu olduğunu anlatan İbrahim, “Çadır günlerine göre durumumuz çok iyi. İnşallah herkes memleketine döner. Evden başka alternatif olmayacak.”
İdlib’de Suriye ordusu ve destekçilerinin saldırıları nedeniyle İdlib’den Bab ilçesine göç eden sivillerden Halid Şeyh Diy, “Bab’daki Ezrek çadır kampında yazın sıcak, kışın soğuk geçiyordu” dedi. Koşullar iyi. Su ve servis var. Teşekkürler Türkiye” dedi.

Yeni yapılan evlerde barınan Muhammed Ebu Faysal da briket eve destek veren Türkiye’ye teşekkür etti.


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber’in WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yasal Uyarı:

Yayınlanan haber, köşe yazısı, fotoğraf, dizi yazı ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse dahi eserin tamamı veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Yorum yapın