Ebeveynlerin dikkatine! Çocuklarda obeziteye neden oluyor

Blogger
Blog
TBlog

2030 yılına kadar dünya çapında bir milyon kişiyi etkileyeceği tahmin edilen küresel bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 farklı bölgesinde 12 yıllık bir araştırma, obezite prevalansında %10-30’luk bir artış buldu. DSÖ, 2030 yılına kadar bir milyar insanın “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obeziteden muzdarip olacağını tahmin ediyor.

Türkiye obezitede Avrupa’da birinci sırada
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin Avrupa Obezite Raporu 2022’ye göre, Avrupa’daki yetişkinlerin yüzde 59’u ve yaklaşık her üç çocuktan biri fazla kilolu veya obez.
Aynı rapora göre Türkiye obezitede Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59’u fazla kilolu veya obez. Obezite prevalansı erkeklerde yüzde 30, kadınlarda yüzde 40 civarındadır.

“On çocuktan biri obez”
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de artan obezite vakaları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Türkiye Çocuk Obezite Araştırması’nın çocuklarda obezite oranının arttığını ortaya koyduğunu anlatan İlhan, rapora göre çocuklarda obezite oranının yüzde 8,3’ten yüzde 9,9’a çıktığını, yani yaklaşık her on çocuktan birinin yüzde birinin obez olduğunu söyledi.

İlhan, bu araştırmaya göre “fazla kilolu” oranının yüzde 14,2’den yüzde 14,6’ya çıktığını kaydetti.

İlhan, Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre kadınların yüzde 53,1’inin, erkeklerin ise yüzde 31,7’sinin düşük düzeyde fiziksel aktiviteye sahip olduğunu bildirdi.

İlhan dedi ki:
“Özellikle çocuklarda uzun süreli hareketsizliğe yol açan televizyon, tablet ve bilgisayar kullanımı obezite riskini artırıyor. Çünkü dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre de artıyor. Bu durum azalır.” Fiziksel aktivite düzeyi ve obezite riski artar. Yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle çocukların bilişsel yetenekleri azalır ve metabolizmaları yavaşlar. Bilgisayar, tablet ve televizyon karşısında uzun süre oturmak da beslenme alışkanlıklarını etkileyen kas ve iskelet sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Tüm bu faktörler nedeniyle, çocuklukta obezite gelişme riski zaten vardır. Bu nedenle çocukların fiziksel kondisyonlarını ve ruh sağlıklarını korumak için günde bir saatten fazla ekran karşısında kalmamaları önem taşıyor.Bakanlığın ilkokul 2. sınıf öğrencileri üzerinde yaptığı Obezite Araştırmasına göre çocukların yüzde 36,2’si daha fazla ekran başında vakit geçiriyor. bir saatten fazla uzakta veya bilgisayarda. Bu oran hafta sonu yüzde 69,9’a ulaşıyor.

Obezite birçok hastalığa kapı aralıyor
İlhan, obezitenin yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanserler, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıkları gibi birçok riski artırdığına dikkat çekti.
İlhan, tedavi edilmediği takdirde yaşam süresinin kısaldığını ve yaşam kalitesinin bozulduğunu, obezitenin etkilerinden dolayı doku ve organların etkilendiğini, tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç tedavisi ve ameliyatla obezitenin tedavi edilebileceğini söyledi.

Obezite ile mücadele için yetişkinlerin haftada en az 5 gün 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite, çocukların ise en az 60 dakika orta-yoğun fiziksel aktivite yapmasını tavsiye eden Prof. Dr. İlhan şu tavsiyelerde bulundu:

“Besin gruplarında sağlıklı besin seçimlerinin yapılabilmesi için besinlerin çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna göre besinlerin lif, yağ, tuz ve ilave şeker içerikleri dikkate alınmalıdır.” ve cinsiyet, fiziksel aktivite ve fizyolojik durum özellikleri.”


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber’in WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yorum yapın