Ayasofya, İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten müzeye dönüştürüldüğü 1934 yılına kadar cami olarak kullanılmış ve 86 yıl müze olarak hizmet vermiştir. Daimi Vakıflar Tarihi Eserlere Hizmet ve Çevre Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’da dava açtı.
Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz 2020’de Danıştay 10. Dairesi oybirliğiyle iptal edince Ayasofya’da ibadetin yolu yeniden açıldı.
Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrine ilişkin olarak: başkan Karar Resmi Gazete’de iki nüsha olarak yayımlandı.
Cemaat tarihi yarımadanın sokaklarını doldurdu.
Açılış günü sabah erken saatlerde Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerif’te cuma namazı kılmak için diğer şehirlerden, yurt dışından ve İstanbul’dan insanlar Ayasofya Meydanı’na akın etti. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında cami ve meydanlarda sosyal mesafe kuralı uygulandı.
Camiye sığmayan cemaat tarihi yarımadanın sokaklarını doldurdu. Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi cami ve çevresinde erkeklere, Sultanahmet Türbesi ve Mehmet Akif Parkı yanındaki alan ise kadınlara ayrıldı.
Açılış nedeniyle 21.000 polis memuru görevlendirildi.
başkan erdoğan kuran okudu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camide dua programı düzenlendi.
başkan Erdoğan camide Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk beş ayetini okudu.
Ayasofya-i Kebir Camii’nin 4 minaresinden 4 müezzin 86 yıl sonra ilk namazda ezan okudu. başkan Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, başkan Milletvekili Fuat Oktay ve MHP’li Lideri Devlet Bahçeli’nin yanı sıra birçok Müslüman taraf tuttu. 24 Temmuz 2020 Cuma namazı ile cami 86 yıl sonra ibadete açıldı.
Ali Erbaş, “Ayasofya: Fatih’in emanet ettiği Fetih Alametleri” başlıklı bir hutbe okudu. Erbaş, hutbesini okumak için elinde kılıçla kürsüye çıktı. Erbaş, hutbenin ardından Cuma namazının farzlarını kıldırdı ve Fetih Suresi’ni okudu.
Ayasofya-i Kebir Camii, ilk cuma namazından sonra sabaha kadar açık kaldı.
Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından caminin açılışına gelenler duygulu anlar yaşadı.
başkan Erdoğan, Al-i İmran Suresi’nin 159 ve 160’ıncı ayetlerinin yazılı olduğu hat levhasını yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerif’e bağışladı.
86 yıl sonra ilk bayram namazı
86 yıl sonra camide ilk bayram namazı 31 Temmuz 2020’de Kurban Bayramının ilk günüydü. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın liderliğinde kılınan namaz, cami ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla kılındı.
Camide ilk Ramazan Bayramı namazını bu yıl 13 Mayıs’ta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Çavuş kıldı.
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.
Konhaber’in WhatsApp haber grubu için tıklayın!