Yeni petrol rezervlerinin bulunması Türkiye’nin “şanssızlığını” değiştirecek.

Blogger
Blog
TBlog

Cumhurbaşkanlığı Personel Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle Eskişehir’de düzenlenen Orta Anadolu Kariyer Fuarı’na katılan Dönmez, Karadeniz’deki doğalgaz keşifleri ve Şırnak Gabar Dağı’ndaki petrol keşifleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Karadeniz açıklarında bazı kişilerin keşfe inanmadığını ve etaplar ilerledikçe inananların sayısının arttığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: “En son karada yaktığımızda sistem bu ay da veriliyor. Öte yandan Cumhurbaşkanımız açılışta vatandaşlarımıza iki müjde verdi. Bunlardan biri de 25 metreküplük bir mutfak kullanımı. “Biri bir yıl bedava veriliyor, diğeri de yılın ilk ayı tüm faturaları ödemesi gerekiyor. Faturalar gelmeye başladı. Tüketim rakamları var ama ‘sıfır’ maliyet ‘Karadeniz’imize hayırlı olsun’ gibi. Ayrıca son derece olumlu geri dönüşler alıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Son yıllardaki gelişmeler ithalatımızı önemli ölçüde azalttı”
Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar Dağı’nda keşfettiği yeni petrol rezervinin duyurulmasının ülkede heyecanla karşılandığını söyledi.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını kıracak ve azaltacak müjdeli haberlerin de peşi sıra gelmeye başladığını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

“Bu neden oluyor? Elbette Cumhurbaşkanımız bu projenin arkasında durmaya kararlı, ekibimiz bu işe gönül vermiş ve inanıyor. Mevlam, aradığımızda, çalıştığımızda nasip eder. Gerçekten de son derece tatmin edici anlar ve günler yaşıyoruz. 5 yıl önce petrol üretimimiz günlüktü. 40-50.000 varil aralığındaydı. Geçen yılı 80.000 varil ile bitirdik. Bu son saha ile birkaç yıl içinde 100 bin varil daha üretim potansiyelimiz var. Dolayısıyla yıllık üretimimiz, tüketimimizin neredeyse yüzde 20’sini, belki biraz daha fazlasını karşılayabilecek. En önemli ithalat kalemlerimizden biri de enerji ithalatı, petrol ve doğal gazdır. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ithalatımızı önemli ölçüde azalttı. Cari açığımıza çok olumlu katkısı olacak. Sadece geçen yıl, petrol ve doğal gaz da dahil olmak üzere 95 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleşti. Ne kadar çok üretirsek, yurt dışına o kadar az döviz ödüyoruz.”

Dönmez, Gabar’daki kuyuya şehit öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın adının verildiğini hatırlattı.
Geçen yıl Gabar’da bir kuyuya Esma Çevik’in adını verdiklerini anlatan Dönmez, “Bu şehitler bizim memurlarımızdır. Çalışırken şehit oldular. Bu alanlar aktif olduğu sürece hafızamızda yaşatılması için bu alanlara isim verdik” dedi.
Bu keşfin Türkiye’nin enerji alanındaki “talihsiz kaderini” önemli ölçüde değiştireceğine dikkat çeken Dönmez, “Çünkü bu alanda arayacağımız daha birçok bölge var.” Niye yıllarca oraya giremedik? Terör vardı, oraya terör diye giremezdik. Belki de terörün sebeplerinden biri de budur. Şimdi terörden temizlendiği sürece o bölgelerdeki arama ve incelemelerimizi hızlandıracağız” dedi.

Nükleer enerji ile ilgili çalışmalar
Bakan Fatih Dönmez, Mersin nükleer santraline nükleer yakıt getirdiklerini ve söz konusu santralin nükleer tesis statüsü aldığını hatırlattı.

Dönmez, santralin 4 ünitesinin faaliyete geçtiğinde ülke elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayabileceğini kaydetti.

“Ne yazık ki nükleer teknoloji elimizde olmayan ve gerçekleştiremediğimiz bir alandı. Konuya sadece enerji ile bağlantılı olarak bakılmamalıdır. Nükleer teknoloji başta sağlık sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır. Nükleer tıp bu tür süreçlerde hem görüntüleme, hem teşhis hem de tedavide yoğun olarak kullanılmaktadır. Mühendislerimiz ve uzmanlarımız artık bu araştırma enstitülerinde (TENMAK) geliştirme ve araştırma yapma noktasına doğru gidiyorlar. Tıp alanındaki ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanı sıra özel araştırma ve deneylerde kullanılacak ekipman ve altyapıyı oluşturduk. “Proton hızlandırıcımız var, örneğin

Yeni güzel haberlerin gelebileceğinin altını çizen Dönmez, “Çalışmalarımız ilerliyor. Sonuç aldığımızda elbette yeni güzel haberler de gelecek. Vatandaşlarımız bizi takip etsin. isminde.


Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz.


Konhaber WhatsApp haber grubu için tıklayın!


Yorum yapın

https://zulumayor2024.com/

slot qris

bonus new member 100

bonus new member 100

slot bet 100

https://www.lemonwirep2p.com/

slot bet 100

https://h5hyperverse.com/

sbobet

situs judi bola

https://patagoniaberries.com/

Starlight Princess

https://www.my-pulsa.com/

spaceman slot

spaceman slot

slot bonus new member

slot depo 10k

slot bet 100

https://smtpadmavathiammal.com/